Doorgaan naar inhoud

Schoenpoetsborstels

Poetstijd:

NVT

Niveau:

Beginners

Introductie schoenpoetsborstels

Wellicht heb je al even bij ons assortiment schoenpoetsborstels en doeken gekeken en jezelf afgevraagd welke borstel heb ik precies nodig? We geven je graag wat meer uitleg over de verschillende type borstels en hun toepassing.

De alleskunner

Paardenhaar schoenpoetsborstels

Elke schoenpoetsset heeft een paardenhaar borstel nodig. Deze schoenpoetsborstel ga je het meest gebruiken. Als je één borstel wilt aanschaffen is dit degene die je moet hebben. Paardenhaar borstels zijn geschikt voor lichte reiniging en het polijsten van de schoenen. De zachtere haren zorgen namelijk voor genoeg wrijving zodat er een glans ontstaat zonder al te veel van de crème/was van de schoen te halen, wat bij de hardere, varkensharen borstel nog weleens gebeurt. We hebben in ons assortiment zowel insmeerborstels als uitpoetsborstels gemaakt met paardenhaar.

Fluweel zacht

Geitenhaar borstels

De borstel met geitenhaar wordt voornamelijk gebruikt voor afwerking en is ideaal voor het afstoffen van je schoenen aan het begin of eind van de dag. Ook is deze borstel zeer geschikt voor behandeling van de meer delicatere exotische leersoorten. De borstel is stevig genoeg om zand en stof te verwijderen, maar zacht genoeg om de textuur van de glans met rust te laten. Geit en yak haar word ook veel gebruikt voor kledingborstels. Zo voorkom je dat de stof gaat pillen en pluizen.

De schoonmaakborstel voor schoenen

Synthetische borstels

De synthetische schoonmaakborstel is vanwege de stevige synthetische haartjes geschikt voor het grovere schoonmaakwerk van sneakers, suède en nubuck schoenen. Een synthetische borstel word voornamelijk gebruikt om hardnekkige vlekken en schoenpoets van de schoen te verwijderen. Een extra voordeel van een syntetische borstel is dat hij sneller droogt waardoor je minder omkijken hebt naar het reinigen van de borstel na gebruik.

Borstels voor Suède & Nubuck

Crêpe en messing borstels

Voor suede en nubuck is de crêpe borstel de ideale borstel om het weer netjes op te borstelen. De borstels is gemaakt van zachte crêpe (een natuurlijke soort rubber) waarmee je de originele ruige look van suède en nubuck hersteld en egaliseert. Je kan tevens een messingborstel gebruiken om je sùede en nubuck schoenen te behandelen. Voor kwaliteitssuède kan je prima een messingborstel gebruiken. Helaas kan het bij goedkoperen suède soorten nog wel eens voorkomen dat een messingborstel er voor zorgt dat het suède gaat pluizen. Bij nubuck laat een messingborstel bij intens gebruik krasjes achter in het leer. Hierdoor gaat onze voorkeur vaak uit naar de zachtere crèpe borstel of simpelweg een (schone) paarden of varkenshaarborstel.

Dit vind je wellicht ook interessant